ONE IS OP DE HOOGTE VAN ONTWIKKELINGEN IN DE ENERGIESECTOR

Energieneutraal bouwen: hoe vrouwen het verschil maken

28 November 2017

Wist je dat de bouw de gemakkelijkste sector is om CO2-uitstoot te reduceren? En wist je dat in Nederland nu nog jaarlijks 13 miljard euro letterlijk in rook opgaat door onze rookgasafvoeren? Dat is precies het geld dat nodig is om onze gebouwen allemaal energieneutraal te maken! Het Powerlab op duurzame hotspot Kleefse Waard is de plek bij uitstek om hierover in gesprek te gaan.

Clarence Rose heeft een missie: de bouwwereld verduurzamen! Tijdens deze bijeenkomst laat ze zien hoe onze gebouwen comfortabeler en gezonder worden en toch tot 90% minder energie verbruiken. De bouw is een stugge mannenwereld terwijl het vooral de vrouwen zijn die op de huizenmarkt de beslissingen nemen.

Clarence had zich al jong voorgenomen om geen boekengeleerde te worden. Vanuit Berlijn kwam zij naar Nijmegen waar zij een opleiding volgde tot timmerman. Tijdens haar werk in de bouw ging de wegwerpcultuur haar al snel tegenstaan. Na een HBO-opleiding bouw en energie en een wereldreis besloot zij zich te specialiseren in energieneutraal bouwen. Met de kennis van het Passivhaus Institut ging ze aan de slag. 

Clarence RoseJacqueline Bijlsma

Samen met anderebouwers richtte Clarence Vereniging De Nieuwe Aanpak in de Bouw op, DNA, een netwerk voor regionale duurzame bouwgerelateerde bedrijven. Binnen haar bedrijf Azimut Bouwbureau adviseert zij over energieneutrale projecten. Als voorzitter van Stichting KERN zet zij zich landelijk in voor kennisverspreiding. Bijvoorbeeld hoe je gebouwen zo isoleert, luchtdicht maakt en voorziet van energiezuinige ventilatie en warmtebronnen zodat ze 90% minder energie gebruiken, maar toch comfortabel en betaalbaar zijn. Zij liet ons mooie voorbeelden van zeer energiezuinige projecten zien.

Het was een geslaagde en interessante bijeenkomst in het Powerlab op Industriepark Kleefse Waard in Arnhem, waarin Oost-Nederland Energiek (ONE) is gevestigd. Programmadirecteur Jacqueline Bijlsma gaf uitleg over ONE en Desirée Kessels van Catering de Commanderie verraste ons met fantastische regionaal geproduceerde hapjes en drankjes.


Partners