ONE IS OP DE HOOGTE VAN ONTWIKKELINGEN IN DE ENERGIESECTOR

Een toevallige ontmoeting leidt tot nieuwe leermiddelen

25 Juni 2018

Door Jacqueline Bijlsma, Programmadirecteur ONE

Half december wandelt een jongeman het Powerlab binnen. Casper Scheltinga - eigenaar van start-up bedrijf Time shift Storage op IPKW - is op zoek naar mij. Tijdens een kop koffie kom ik te weten dat hij een MBO stagiair zoekt voor de ontwikkeling van zijn batterij voor opslag van duurzame energie. 

“Waarom organiseren we niet een masterclass waarin jij je bedrijf presenteert?" stel ik hem voor. "Wie weet zit jouw stagiair wel tussen onze niveau 3 en (spaarzame) niveau 4 studenten elektrotechniek!" Hij vindt het een goed idee en ons team gaat aan de slag. Elestor, een ander bedrijf op IPKW dat zich bezighoudt met de ontwikkeling van batterij-opslag, wil graag meedoen en installatiebedrijf Fukkink uit Lichtenvoorde, die mee ontwikkelt, is ook enthousiast om kennis te delen met het MBO.

In de voorbereiding van deze masterclass leer ik van medeorganisator en docent elektrotechniek Harm Nagels dat het gevraagde vakmanschap voor batterij-opslag ‘gelijkspanning’ is. Bij onze excursie naar Eindhoven hebben we gelijkspanningsmeester Henry Lootens van Stichting KIEN ontmoet en we vragen deze leermeester om mee toe doen. Zo ontstaat de masterclass over opslag van duurzame energie en de gevolgen voor de werkzaamheden van de toekomstige installateur. Het Powerlab zit vol, de masterclass is een succes! Maar daar houdt het nog niet mee op!

Na afloop vragen een aantal docenten elektrotechniek Henry Lootens of hij input kan leveren voor een module gelijkspanning in het curriculum van het MBO. Henry is enthousiast bij de gedachte dat zijn expertise kan indalen in het MBO onderwijs en voila...de masterclass leidt tot nieuwe leermiddelen. 

Een mooi voorbeeld van de kracht van de locatie Powerlab, het organisatievermogen van ONE en de verbinding van masterclasses en excursies tot duurzame leermiddelen in het curriculum van de ROC’s. En dat allemaal omdat een jongeman in december 2017 het Powerlab binnenwandelt!


Partners