ONE IS OP DE HOOGTE VAN ONTWIKKELINGEN IN DE ENERGIESECTOR

Energy Cafe Powerlab: De integrale aanpak in de bouw

28 November 2017

We staan voor een enorme verandering. We gaan van het aardgas af, het energieverbruik moet drastisch naar beneden, all-electric is een oplossing, maar ook niet voor alles. Wat zijn hiervoor de oplossingen? Hoe pak je dat aan? Hoe nemen we de bewoners in deze enorme verandering mee? Hoe zorg je dat je daar klaar voor bent? Dit vraagt veel de komende tijd van onderwijsinstellingen, de installateurs en de aannemers. Daarover ging dit Energy Café.

Jacqueline Bijlsma van Oost Nederland Energiek werd geïnterviewd en vertelde over het Powerlab: een broedplaats waar onderwijs en bedrijfsleven samenkomen als het gaat om nieuwe technieken op het vlak van energie.
Berthold van Bentum Berthold van Benthem van Uneto VNI werd ondervraagt hoe hij de aanpak van de toekomst voor zich ziet in de bouw en hoe installateurs ervoor kunnen zorgen daarvoor klaar te zijn.
Wim Schoonderbeek, woonwensencoach van de Rijn en IJssel energie-coöperatie, vertelde over hun aanpak als coach en hun ervaringen tot nu toe. Welke vragen spelen er bij de bewoners? Hoe kan je ze daarin goed helpen en hun vragen scherper krijgen zodat ze goed op weg geholpen kunnen worden om hun woning bijvoorbeeld comfortabeler, veiliger en energiezuiniger te krijgen.

Naar aanleiding van deze interviews en presentatie werd er volop gediscussieerd, bijvoorbeeld over het leggen van zonnepanelen.

  Jan Fransen en Boudewijn de Mooij van Fransen Technical Services stelden zich voor als nieuwe partner van energie made in Arnhem.
Carl-Peter Goossen van De Nieuwe Aanpak (DNA) in de bouw vertelde over hun integrale aanpak en nam ons al tekenend op een flip-over mee in concrete voorbeelden.

Daarna volgde twee pitches:

Mons Stolper vertelde over het Plushuis en deed een oproep voor deelnemers aan een cursus voor de integrale aanpak in de bouw.

Vervolgens kwam Luuk Wiehink van de Groenewijkstroom op het podium die vertelde over het project in St. Marten / Sonsbeekkwartier en deed een oproep voor nieuwe wijken om hieraan mee te doen.

Na de presentaties was er duidelijk genoeg discussie en gespreksstof voor de netwerkborrel!

Energy CafeEnergy CafeEnergy Cafe

[Fotografie: Barbara Kerkhof]


Partners