ONE IS OP DE HOOGTE VAN ONTWIKKELINGEN IN DE ENERGIESECTOR

Warmtepompcentrum Gelderland geopend

18 december 2018


In Didam leren in één jaar duizend monteurs hoe een warmtepomp werkt. Als cv-ketels straks plaatsmaken voor warmtepompen, dan moeten er ook vakbekwame installatiemonteurs zijn om al die nieuwe systemen te installeren en problemen te verhelpen. Nu al krijgen monteurs veel vragen over deze duurzame manier van verwarmen, maar ook voor hen is deze techniek nieuw. Scholing is daarom noodzakelijk. Die scholing is te krijgen in het eerste warmtepompcentrum van Gelderland, dat opleidingsinstituut InstallatieWerk (IW) vanmiddag in Didam officieel opent.

Monteurs van bedrijven, maar ook studenten die een mbo-opleiding volgen, kunnen hier terecht. Ze leren de warmtepompen te plaatsen, ze te onderhouden en erover te adviseren. In Nederland opent IW - een niet-commerciële coöperatie die 25 jaar geleden door de installatiebranche is opgericht om de kloof tussen het onderwijs en het bedrijfsleven te verkleinen - dit jaar zeven van dit soort cursuslocaties. Ze moeten bijdragen aan het door de branche en de overheid in de Green Deal vastgelegde streven binnen vijf jaar zesduizend warmtepompmonteurs per jaar te scholen. 

Training

Volgens directeur Ron van Stralendorff van IW Achterhoek Rivierenland gaat dat gemakkelijk lukken. Het warmtepompcentrum in Didam draait sinds begin oktober en de interesse is enorm. Naar verwachting zullen hier alleen al in het eerste jaar meer dan duizend monteurs een training doorlopen. Niet vreemd, vindt de directeur. "Met de energietransitie die eraan komt, is het voor bedrijven cruciaal dat hun monteurs deze kennis hebben”, stelt hij.

De planning van het Didamse warmtepompcentrum is dan ook al tot ver in komend voorjaar flink gevuld. "Eerst moesten we er nog veel achteraan, maar nu bellen bedrijven zelf”, zegt opleidingsadviseur Dennis van Huet, die erover denkt cursussen op avonden en op zaterdag te gaan aanbieden. "Doordeweeks kunnen bedrijven hun monteurs bijna niet missen”, verklaart hij.

Honderd studenten

Waar het voor de al actieve vakmensen vaak om cursussen van één of twee dagen gaat, komen scholieren van het Graafschap College in Doetinchem, Rijn IJssel in Arnhem en ROC Nijmegen voor meerdere lessen naar Didam. Jaarlijks stromen ruim honderd studenten in, die nu ook het werken met de warmtepomp vast in hun opleidingspakket krijgen.

Sjoerd Hulstijn (rechts) krijgt een eerste uitleg van docent Henk Boss.
 Foto: Jan Ruland van den Brink ©

Zo ook Sjoerd Hulstijn (17) uit Steenderen, die op het Graafschap College net met de opleiding installatietechniek is begonnen. Over ongeveer een half jaar zal hij daadwerkelijk met de warmtepompen aan de slag gaan. Om kennis te maken, krijgt hij nu alvast een eerste uitleg van docent Henk Boss. Voor Sjoerd is het compleet nieuw. "Ik heb geen idee hoe het gaat zijn”, zegt hij.Opleidingsadviseur Van Huet merkt dat de nieuwe systemen bij jongeren wel interesse wekken. "Ze zien er markt in en willen zich hier graag in specialiseren”, stelt hij. ,,Het is niet meer het authentieke loodgieterswerk. Monteurs staan nu soms met een tablet in de hand hele programma’s uit te lezen en te versturen.”

Studenten leren in het Didamse onderwijscentrum echter ook nog steeds hoe ze een cv-ketel moeten installeren en repareren. "Want het is zelfs zo dat de verkoop daarvan is gestegen”, zegt directeur Van Stralendorff. "Mensen kopen er snel eentje nu het nog kan. Naar monteurs van ketels blijft voorlopig dus ook nog veel vraag.”

[Bron: De Gelderlander]


Partners