ONE IS OP DE HOOGTE VAN ONTWIKKELINGEN IN DE ENERGIESECTOR

Resultaten BuildUpSkills overgedragen aan onderwijs en bedrijfsleven

13 Juni 2018

In de startblokken voor energieneutraal bouwen en installeren

Meer dan 130 vertegenwoordigers van bedrijven en onderwijsinstellingen namen deel aan de conferentie van BuildUpSkills, het Europese programma dat tot doel heeft de kennis en vaardigheden van vakmensen op het gebied van de verduurzaming van de gebouwde omgeving te versterken. Met bijdragen van onder andere Nationaal Energiecommissaris Ruud Koornstra, een panel met UNETO-VNI-voorzitter Doekle Terpstra, Bouwend Nederland-bestuurder Jan Kets en FNV-bestuurder Ruud van den Bergh, maar ook met presentaties van deskundigen en diverse workshops lieten de deelnemers zich inspireren voor het duurzaam versterken van vakkennis.

Europees compliment

Slotconferentie BuildUpSkillsCoördinator BuildUpSkills Europa, Amandine De Coster-Lacourt, trapte de conferentie af met het uitdelen van een compliment: “BuildUpSkillsNL heeft zich in de afgelopen jaren erg actief getoond en mag trots zijn op wat het heeft bereikt.” Volgens de Europees coördinator neemt dit echter niet weg dat Nederland  - op dit moment de nummer 9 op de lijst van Europese landen die energieneutraal bouwen -  alert moet blijven om de kennis van zijn vakmensen blijvend actueel te houden. Dit vraagt om bewustwording van de werkgevers en de werknemers, maar ook van de klanten: “Het up-to-date houden van vakkennis kost tijd en geld. Hier mag ook de consument best wat voor over hebben.

Blik op de toekomst

Met de blik op de toekomst gaven ook de andere sprekers hun visie op het actueel houden van de vakkennis in de bouw en de installatiebranche. Zo gaf Ruud Koornstra de deelnemers het advies om vooral ook open te staan voor innovatieve ideeën van buiten de bouw en de installatiebranche: “Echte vernieuwing komt altijd van buitenaf, dus houd je ogen open.” Jan Kets pleitte voor het verbeteren van de samenwerking in de bouw- en installatieketen: “We hebben te maken met een werkcultuur die echte samenwerking nog altijd in de weg staat. Om deze cultuur te veranderen moeten we breed opleiden en samen BIM-en.” Doekle Terpstra onderstreepte het belang van een leven lang leren: “Dankzij BuildUpSkills beschikken we over een hele goede leerbasis. Maar we moeten de leercultuur in bedrijven blijven stimuleren. We willen tenslotte niet alleen klaar zijn voor morgen, maar ook voor overmorgen!” Ruud van den Bergh kon het hier alleen maar mee eens zijn, maar legde het accent van (bij)scholing vooral op persoonlijke ontwikkeling: “Bedrijven moeten stimuleren dat vakmensen zich blijven ontwikkelen in de techniek, óók als dit ertoe leidt dat vakmensen een volgende stap naar een ander bedrijf zetten.”

 

Inspirerende sessies

Naast een exposé van professor Henri de Groot over de relatie tussen de krapte op de arbeidsmarkt en het op peil houden van het vakmanschap, lieten de deelnemers zich door een groot aantal presentaties en workshops inspireren. Hierbij ging onder andere aandacht uit naar nieuwe installatietechnieken en het stimuleren van een leer- en ontwikkelcultuur, maar ook naar het luchtdicht bouwen en werken met infrarood. Ook presenteerden de consortiumpartners van BuildUpSkills  - waaronder OTIB, ISSO, Bouwradius en verschillende ROC’s -  de opbrengsten van de in de afgelopen jaren opgedane kennis en BuildUpSkills-ervaring. De BUILD UP Skills advisor-app, die vakmensen via e-learning op meer dan 70 vakelementen in staat stelt hun vakkennis actueel te houden, nam hierbij een belangrijke plaats in. 

Mijlpaal

Projectleider Liesbeth van der Moolen blikt tevreden terug op de BuildUpSkills-conferentie: “De conferentie markeerde het einde van het Europese traject, maar tegelijkertijd ook een nieuwe mijlpaal in het Nederlandse traject. Met het in kaart brengen van de scholingsbehoefte en het ontwikkelen van concrete scholingsmogelijkheden hebben we voor de sector een belangrijke basis gelegd om te excelleren. Om het leerbelang voor de sector te blijven onderstrepen, blijft BuildUpSkills in Nederland actief. Zo zullen ook in 2019 en verder initiatieven worden ontwikkeld om vakmensen op het gebied van duurzame energietechnieken te faciliteren in het blijvend versterken van hun vakkennis.”


Partners