ONE IS OP DE HOOGTE VAN ONTWIKKELINGEN IN DE ENERGIESECTOR

OTIB overtuigd partner in Het Kennisportaal Duurzame Bouw- en Installatietechniek

04 Maart 2019

OTIB is mede initiator van Het Kennisportaal Duurzame Bouw- en Installatietechniek. Als opleidings –en ontwikkelingsfonds ondersteunt OTIB de doelen en activiteiten van het Kennisportaal harte en onderstrepen wij de urgentie hiervan. Het is namelijk van groot belang dat er in Nederland voor de bouw- en installatietechniek een portaal bestaat waar deze sectoren in één oogopslag zien welke actuele cursus- en opleidingsmogelijkheden er zijn voor energieneutraal bouwen. Zeker met het oog op de energietransitie, waar wij als partners allen een uitdaging in hebben. Graag laat OTIB u in vogelvlucht kennismaken met Het Kennisportaal Duurzame Bouw- en Installatietechniek. Inmiddels is dit nuttige kennisportaal volledig operationeel, ook met een uniek inleenconcept voor het onderwijs voor mobiele leermiddelen. Een brochure ligt klaar.

Ongekend ingrijpende energietransitie

Het Klimaatakkoord stuwt Nederland op naar een ongekend ingrijpende energietransitie. De gaswinning in Groningen stopt definitief in 2030. En in hetzelfde jaar willen wij 100% CO2-neutraal zijn. Kortom, in korte tijd én hoog tempo moeten bedrijven de allerlaatste duurzame bouw- en installatietechnieken leren toepassen in woningen en bedrijven. Terwijl het beroepsonderwijs bij al deze duurzame innovaties met praktisch onderricht moet aansluiten. Niet morgen, maar vandaag. Waar voor hen te beginnen? Uiteraard bij het Kennisportaal Duurzame Bouw- en Installatietechniek. Dé meest actuele en kundige kennis- en opleidingsbron voor energieneutraal bouwen. U krijgt digitaal direct toegang tot alle opleidingen én mobiele leeropstellingen voor energieneutraal bouwen. Kennisportaal Duurzame Bouw- en Installatietechniek is een veelzijdig digitaal portal en bedient in één moeite door twee belangrijke doelgroepen: bedrijven en onderwijs. Die verbindende combinatie maakt het Kennisportaal uniek in zijn soort. 

Bouw- en installatiebranche: alle relevante opleidingen in één oogopslag

Scholing en bijscholing van werknemers in bouw- en installatietechniek verdient topprioriteit. Dus vindt de bouw- en installatiebranche op het digitale platform Kennisportaal Duurzame Bouw- en Installatietechniek in één oogopslag alle relevante cursussen, trainingen en opleidingen voor duurzame bouw- en installatietechniek in Nederland. Uiteraard gecontroleerd op diepgang, actualiteit, accreditatie en professionaliteit voordat zij een linkvermelding op het portal verdienen. Hét slimme startpunt voor het duurzaam opleiden van technisch personeel en het bieden van ondersteuning aan bouw- en installatiebedrijven bij de toepassing van duurzame technieken. U hoeft niet meer zelf te zoeken, dit heeft Kennisportaal Duurzame Bouw- en Installatietechniek voor u gedaan. U kunt direct aan de slag door op de opleiding van uw voorkeur te klikken; u komt rechtstreeks terecht op de website van die specifieke aanbieder. Uiteraard zijn hier geen kosten aan verbonden. 

Recente uitbreiding cursusaanbod

Het team van het Kennisportaal Duurzame Bouw- en Installatietechniek scant voortdurend relevante opleidingen die een linkvermelding verdienen op de portal. Dit betekent dat het aanbod recent is uitgebreid met onder andere het cursusaanbod dat met behulp van OTIB op verzoek van de branche is ontwikkeld. Ook dragen InstallatieWerk en Stichting Kern bij aan een groter aanbod. De laatste biedt cursussen aan installateurs aan op het vlak van energetisch bouwen.  

Middelbaar Beroepsonderwijs: direct toegang tot mobiele leermiddelen

Het beroepsonderwijs op haar beurt moet verduurzaming integraal opnemen in haar onderwijsprogramma’s. Katalysator hierin is studenten concreet laten werken met state-of-the-art leermiddelen voor duurzame technieken. Helaas ontbreekt het scholen aan geld om hierin te investeren. Wie kan zich de laatste warmtepomp veroorloven als die volgend jaar alweer is verouderd? Dankzij de deelname van professionele partners op het portal krijgt het beroepsonderwijs versneld de beschikking over de nieuwste leermiddelen (apparatuur) op het gebied van duurzaam en energie-neutraal bouwen. Hoe? Scholen maken eenvoudigweg bij Kennisportaal Duurzame Bouw- en Installatietechniek gebruik van de mobiele en duurzame leeropstelling die zij nodig hebben, voor een bepaalde periode binnen hun curriculum. Denk vooral aan warmtepompopstellingen en zonnewarmtesystemen. Het VMBO –en MBO-onderwijs hoeft niet in aankoop te investeren en kunnen toch hun leerlingen snel en vakkundig vertrouwd maken met de nieuwste duurzame technieken en producten.  

Mobiele leermiddelen mogelijk dankzij ONE

Er is inmiddels een samenwerkingsovereenkomst afgesloten met ONE: Oost Nederland Energiek. Zij zijn evenals OTIB, één van de initiatiefnemers die betrokken zijn bij de ontwikkeling van het portal. Die nieuwe overeenkomst resulteert erin dat Het Kennisportaal Duurzame Bouw- en Installatietechniek over middelen beschikt om de mobiele leermiddelen te fabriceren. Inmiddels heeft het Kennisportaal Duurzame Bouw- en Installatietechniek inleencontracten afgesloten met drie ROC’s. Te weten het ROC Rijn IJssel en Arnhem, ROC Nijmegen en het Graafschap College in Doetinchem.

Vinger aan de pols met de Werkgroep Ontwikkeling

De innovaties op het terrein van duurzame bouw- en installatietechnieken voltrekken zich in hoog tempo. Wat vandaag nieuw is, kan morgen verouderd zijn. Het Kennisportaal Duurzame Bouw- en Installatietechniek houdt hierbij de vinger aan de pols door de hoogwaardig samengestelde Werkgroep Ontwikkeling. Welke vragen hebben bedrijven en onderwijs? Welke duurzame ontwikkelingen vragen aandacht? De werkgroep monitort nauwgezet de allerlaatste ontwikkelingen en innovaties en vertaalt deze alert in het cursus- en dienstenaanbod. Het Kennisportaal Duurzame Bouw- en Installatietechniek is dus altijd actueel.

Samenwerken met professionele partners

Het Kennisportaal Duurzame Bouw- en Installatietechniek werkt nauw samen met tal van kennis- en praktijkpartners. Want samen bereiken we nu eenmaal meer. De onderstaande initiatiefnemers zijn betrokken bij de ontwikkeling van het portal.

  • Techniek Nederland: Ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en technische detailhandel
  • Vakorganisaties; FNV Metaal / Bouw, CNV Vakmensen, De Unie
  • OTIB: Opleiding- en ontwikkelingsfonds voor de Technisch Installatie Branche.
  • RBPI: Regionaal Beleidsplatform Installatietechniek Gelderland Overijssel.
  • OVG: Opleidingsvereniging Genemuiden
  • InstallatieWerk Noord, Oost & Flevoland.
  • InstallatieWerk Achterhoek Rivierenland.
  • Praktijkopleidingsbedrijf Bouwmensen
  • ONE: Oost Nederland Energiek.
  • Stichting Vrienden van Techniek

Dubbele oproep

Tot slot doet OTIB namens het Kennisportaal Duurzame Bouw- en Installatietechniek een dubbele oproep. Ten eerste: biedt u opleidingen aan op het vlak van duurzame installatietechniek? Meld u zich dan aan bij het kennisportaal. U krijgt voor uw cursusaanbod / opleidingen een linkvermelding en komt daarmee volledig in the picture bij uw doelgroep van installatie –en bouwbedrijven die actief zijn met duurzame technieken. Ten tweede: het Kennisportaal Duurzame Bouw- en Installatietechniek is erg benieuwd aan welke mobiele leeropstellingen in relatie tot duurzame installatietechniek het beroepsonderwijs exact behoefte heeft.

Meer informatie

De laatste ontwikkelingen leest u als eerste op het Kennisportaal via www.kennisportaal.nu. Ook kunt u zich abonneren op de gratis digitale nieuwsbrief. Meldt u zich hiervoor aan via info@kennisportaal.nu. Is uw interesse gewekt in het Kennisportaal Duurzame Bouw- en Installatietechniek? Wilt u vrijblijvend meer weten of heeft u een concrete vraag? Stelt u die gerust. De adviseurs van het kennisportaal geven u snel een inhoudelijk waardevol antwoord of advies.


Partners