ONE IS OP DE HOOGTE VAN ONTWIKKELINGEN IN DE ENERGIESECTOR

MBO & HBO: Duurzaam samen leren

26 Juni 2018
Welke rol kan het beroepsonderwijs spelen bij innovaties en ontwikkelingen in duurzame energietechnieken? En hoe kan het beroepsonderwijs - HBO en MBO - gezamenlijk aan duurzame energieprojecten werken? Dat zijn de hoofdvragen tijdens de inspiratiemiddag "Duurzaam samen leren" in het Powerlab op IPKW. Op 18 juni kwamen hier studenten en docenten uit het HBO en MBO samen om aan de hand van voorbeelden en een presentatie over toekomstbestendig bouwen te zien waar de mogelijkheden liggen. 

Jacqueline Bijlsma, Programmadirecteur ONE en Tinus Hammink, Managing Director SEECE trappen de middag af. Ze laten kort zien dat er een gouden toekomst is wegegelegd voor HBO-ers en MBO-ers die willen (samen)werken in duurzame energieprojecten. De presentaties van de vijf HAN studentenprojecten duurzame energie die volgen, illustreren dit nog eens. 

Clarence Rose, expert energieneutraal bouwen (Azimut Bouwbureau & DNA in de Bouw), neemt de aanwezigen vervolgens mee in een 'Introductie energieneutraal bouwen'.  Aan de hand van duidelijke voorbeelden laat ze de drie-stappenroute zien naar toekomstbestendig energieneutraal bouwen: de Trias energetica. Ze maakt ons wegwijs in de passiefhuistechnologie en laat via lessons learned zien waarom kennisdelen en samenwerken tussen de verschillende vakgebieden en niveaus voor het slagen van een project zo belangrijk is. 

Powerlab Manager Wim Vierwind geeft tot slot nog een voorbeeld van een studentenproject waarin de samenwerking voor meerwaarde kan zorgen. Hij kijkt tevreden terug op de inspirerende middag. "Het is goed om te zien dat het Powerlab de ruimte creëert voor het MBO en HBO om bij elkaar te komen. Een middag als deze zorgt ervoor dat er nu ook gezamelijke projecten gerealiseerd kunnen worden."

Hieronder een korte impressie van de middag.

Studentenprojecten

Project Hybrid Heating Een verwarmingselement dat niet de lucht in een ruimte verwarmt maar de objecten/personen. Deze manier van verwarmen scheelt een hoop energie, dat blijkt wel uit de verschillende prototypes die de studenten bedacht hebben.
Project Energy Storage Zonne-energie wordt al veel gebruikt, maar hoe kunnen we het teveel aan zonne-energie opslaan zodat we er later gebruik van kunnen maken? Het project Optimal Community Energy Storage onderzoekt de optimale capaciteit van energieopslag in een woonwijk.
Project Smart Flow Controlunit Een stevige regenbui, en het riool stroomt al over. Hoe kunnen we dit water zo sturen dat het niet meteen allemaal tegelijk het riool in loopt. De verschillende concepten die bedacht zijn zijn veelbelovend.
Project Active Top Een mantelzorger in de buurt maar niet in huis? Bij dit project is het doel om een energie neutrale woning op het dak van een al bestaande woning te plaatsen van duurzaam materiaal. Het resultaat is de empathische woning of ‘het slimme huis' dat werkt op controllers.
Project Solar Boiler De Solar Boiler bestaat al, maar er is ruimte voor verbetering. Het project laat zien dat met dezelfde hoeveelheid zon, de warmwater capaciteit verhoogd kan worden.

Partners