ONE IS OP DE HOOGTE VAN ONTWIKKELINGEN IN DE ENERGIESECTOR

Nieuwe KEI opleiding bij ROC Nijmegen

18 december 2018
Binnen de Technische zijn ze dit jaar gestart met een nieuwe opleiding: een combinatie van Koeltechniek, Elektrotechniek en Installatietechniek; KEI dus! 

Bijzonder is dat in deze opleiding het fundament elektrotechniek blijft, maar daaromheen worden studenten breder opgeleid: koeltechniek met meet- en regeltechniek en installatietechniek. Voor die laatste onderwerpen krijgen ze workshops en certificaten in drie keuzedelen. KEI-goed Sil Jonkers en Michel Janssen trekken drie dagen per week de kar.

De studenten worden dus eigenlijk breder opgeleid. Ze beginnen met VCA, NEN3140 en de basis van elektro, zodat de bedrijven weten dat ze veilig kunnen werken in de elektrotechniek. Daarna krijgen ze bijvoorbeeld werktuigkunde voor elektro, waar ze basisvaardigheden als hoe om te gaan met pvc en afschot afvoer aanleren. Ze krijgen dus meteen een stuk installatietechniek. Bijna alle installateurs zijn tegenwoordig breed georiënteerd en deze studenten zijn breder inzetbaar.

De marktvraag is groot voor o.a. koeltechniek (ook verwarmen met warmtepompen). Installatiebedrijven doen steeds meer werk waar elektro voor nodig is. De verwachting is dat in de toekomst monteurs dit ook allemaal doen. Dat is KEI-goed!  

Goede studenten met brede interesse

De vraag voor deze opleiding is vanuit de aangesloten bedrijven bij InstallatieWerk en De Technische gekomen. Er is een schreeuwend tekort aan bredere installateurs door de energietransitie. Het gas gaat weg en we moeten gaan werken met warmtepompen, koeltechnieken en zonnepanelen. De KEI is bedoelt voor studenten die goed zijn en een bredere interesse hebben. De eerste lichting had zich al ingeschreven voor eerste monteur elektrotechnische industriële producten en systemen en toonden allemaal interesse voor deze specifieke opleiding die gericht is op nieuwe technologie. Deze studenten kunnen dat straks allemaal en hebben daardoor een streepje voor, maar de belasting is ook hoger. 

14 studenten

De 3-jarige KEI opleiding is dit jaar gestart met een relatief kleine groep van 14 studenten. Er wordt een combinatie gemaakt van theorie en praktijk en alles is op elkaar afgestemd. De lijntjes tussen theorie en praktijk zijn hier erg kort. 's Morgens wordt iets uitgelegd, dat 's middags al wordt gemaakt.

Streekweg én Heyendaalseweg
Drie dagen wordt lesgegeven op de Streekweg en twee dagen op het Technovium i.v.m. de ruimte.

Partners