ONE IS OP DE HOOGTE VAN ONTWIKKELINGEN IN DE ENERGIESECTOR

Rijk worden als warmtepompinstallateur

05 Juni 2018

Alles staat tijdens klaar voor de groep van 24 MBO studenten die zich hebben aangemeld voor deze tweede excursie naar Nathan, de warmtepompen specialist van de Benelux. De studenten uit Nijmegen zijn al geweest en Doetinchem komt morgen, maar vandaag is Arnhem aan de beurt.

In hoog tempo vertelt Erik Overmars van Nathan iets over de achtergrond van het bedrijf, waarna hij snel verder gaat met het verhaal waar het vanmiddag om draait: Wat is een warmtepomp en waarom hebben we die nodig?

Erik pakt het interactief aan en stelt inspirerende vragen aan de groep studenten. Een warmtepomp is een apparaat dat warmte levert, zo weet er een te vertellen. En nee, een warmtepomp is niet goedkoper, zo leren de studenten ook. Niet goedkoper dus, maar wel beter voor het milieu, de belangrijkste reden om over te gaan van de cv-gasinstallatie naar de warmtepomp.

De markt is gunstig voor een bedrijf als Nathan, maar Erik constateert dat ontwikkelingen eigenlijk te snel gaan. Er zijn te weinig mensen om de pompen te installeren en er is bij de installateurs te weinig kennis. Dus komt het regelmatig voor dat klanten zelf de leverancier bellen om in te grijpen bij fouten tijdens de installatie. En dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. 

“Ja, wij worden later rijk!”, weet een slimme student te vertellen en inderdaad, deze jongens en meiden staat een mooie carrière te wachtent. De vooruitzichten zijn niet alleen financieel aantrekkelijk, maar ook op het gebied van kennis en een veranderende houding!

Met filmpjes en de warmtepomp-opstellingen in de ruimte gaat Erik dieper in op de werking van de warmtepomp en de verschillen met het installeren van een gasketel. Zo zal de warmtepomp zeker nog doorontwikkeld worden. Hij is nu nog groot, erg zwaar en heeft - anders dan een gasketel - een boiler nodig. Voor de nieuwbouw is het op dit moment een perfecte installatie, maar voor bestaande bouw ligt het heel wat ingewikkelder. Want waar moet hij geplaatst worden? Hoe vervang je de smalle leidingen van de gasinstallatie? En zo zijn er nog vele kanttekeningen bij bestaande bouw. Bovendien gaat het met het opwarmen van de aarde straks veel meer om het afvoeren van warmte in plaats van koude. Koeltechniek; daar zit de toekomst. 

De leerzame middag wordt afgesloten met het aandachtspunt ‘integer werken’. Hoe zorg je op een goede manier voor de klant, die zelf nauwelijks kennis heeft? Hoe zorg je dat de pomp zo ingesteld staat, dat een zo hoog mogelijk rendement behaald wordt? En hoe leer je de onwetende consument zijn pomp zo te bedienen dat deze ook 20 jaar meegaat en niet na 8 jaar vervangen hoeft te worden? Kortom, als installateur kun je veel geld verdienen met warmtepompen, maar dan wel op een eervolle manier. We hopen dat de docenten op het ROC ook aandacht hebben voor deze vraag.


Partners