ONE IS OP DE HOOGTE VAN ONTWIKKELINGEN IN DE ENERGIESECTOR

Duurzaamheidsmarkt in Junior technovium

09 April 2018

door Francesca Giesberts (beeld) & Elise ter Burg (tekst) | Stagiares ONE

Op de duurzaamheidsmarkt in het Junio Technovium hebben verschillende studenten een kraampje opgebouwd om hun zelfgemaakt product te laten zien. Het is erg druk en er zijn vele verschillende soorten techniek te zien. We stellen een paar studenten wat vragen om meer te weten te komen over hun projecten.

Project 1 is van studenten van de opleiding mediavormgeving. Zij zijn naar een duurzame drukkerij geweest en hebben posters en stempels gemaakt. Ze laten mij modellen zien, waarop duidelijk zichtbaar is dat er een mislukte poster op staat. Daaroverheen hebben de studenten zelf een poster gemaakt. De verf die wordt gebruikt voor dit project is veel duurzamer dan de gewone verf. Zij gebruiken namelijk verf op basis van rijst. In mijn ogen is dit een vorm van recycling. Ik vind dat de meiden er echt iets moois van hebben gemaakt! 

Project 2 is uitgevoerd door twee jongens, die de opdracht hebben gekregen om een waterkrachtcentrale op schaal te bouwen. Het doel van hun project is om met behulp van de waterkrachtcentrale het lampje dertig seconden te laten branden op twee liter water. Volgens het groepje is het goed gelukt! Het is een prachtig ding geworden! 

Project 3 gaat over een duurzaam kookboek. De recepten in het kookboek bestaan uit duurzaam eten. De groep heeft zelf duurzame recepten opgezocht en heeft daar vervolgens een kookboek van gemaakt. Dat is heel handig voor later. Misschien gaan dan meer mensen in Nederland ook qua koken duurzamer te werk! 

Project 4 gaat over een dekenkist die is gemaakt door twee meisjes. De dekenkist is gemaakt van oude pallets, oude hoeksteunen en oude spijkers. De meiden zijn op dit idee gekomen, omdat ze graag iets origineels wilden maken. Op de dekenkist kan geboden worden, wat ook gebeurt. Wat het uiteindelijk het winnende bod is geworden weet ik niet, maar toen ik erbij stond was het hoogste bod vijfentwintig euro! 

Schedderen

Nadat de studenten spreek ik met Jan over plastic. Jan legt mij uit wat ‘schedderen’ is en wat het kan betekenen voor de toekomst. Schedderen is het kapot knippen van plastic. Jan laat mij een prototype Schredderaar zien van kunststof, dat het volgens zijn zeggen al prima moet doen. Na het schedderen van plastic komen er kleine korrels uit het apparaat. Die kleine korrels kunnen later weer herbruikt worden voor de 3D printer. Uiteindelijk is het de bedoeling dat er een groot apparaat komt voor het schedderen. Als je daarin je bekertje weggooit komt het eerst in een soort detector die schone en vuile bekertjes van elkaar kan scheiden. Als het bekertje schoon is wordt het meteen geschedderd en als het bekertje vies is wordt het eerst schoon gespoeld. Van de korreltjes die na het schedderen ontstaan kan ook draad worden gemaakt. In het prototype dat Jan had en liet zien zat ook hout verwerkt, maar daar moet nog aan gewerkt worden.

Videoverslag Duurzamheidsmarkt 


Partners