ONE IS OP DE HOOGTE VAN ONTWIKKELINGEN IN DE ENERGIESECTOR

Masterclass Batterij-opslag Duurzame Energie

27 Maart 2018

Een terublik door Fransesca Giesberts, stagair Rijn IJssel opleiding Mediaredactiemedewerker

Op 15 maart 2018 werd in het Powerlab van ONE de masterclass Batterij Opslag Duurzame Energie gegeven. Een masterclass waarbij experts op dit gebied ingingen op de ontwikkelingen rondom de overgang naar gelijkstroom, batterij-opslag en de gevolgen daarvan voor installateurs en elektrotechnici. Meer dan 60 enthousiaste studenten en docenten van ROC Nijmegen, Graafschap College (Doetinchem) en Rijn IJssel (Arnhem) kwamen de masterclass volgen.

De middag ging gezellig van start. Tijdens de ontvangst ging iedereen al direct lekker in gesprek met elkaar. De interesse in het onderwerp was groot en de deelnemers waren heel benieuwd naar alle sprekers. 

De sprekers

Verschillende sprekers in de masterclass deelden hun kennis en vertelden over hun ervaringen.

  • Henry Lootens (adviseur gelijkspanning bij stichting KIEN Innovatiemeesters) houdt zich vooral bezig met de overstap van AC naar DC. Henry pleit ervoor dat er in plaats van wisselspanning (AC) gelijkspanning (DC) komt.
  • Wietse Scheltinga en Casper Scheltinga van Time Shift werken aan energieopslagsystemen. 
  • Bij Elestor werken ze aan oplossingen die ervoor zorgen dat de kosten van energieopslag goedkoper wordt vertelt Wiebrand Kout.
  • Danyel Fukkink van ElektroTechniek Fukkink legt uit dat zijn bedrijf alle soorten installaties plaatst. Gas- en waterinstallaties, data- en telecom installaties, elektro-installaties en beveiligingsinstallaties. Daarnaast verzorgt Danyel gastlessen voor mbo’ers.

 

Hengelen naar stageplaatsen

Deze masterclass was er vooral op gericht om studenten die een stage zoeken op dit vakgebied te informeren en interesseren. Innovatieve bedrijven als Time Shift, Elestor en ElektroTechniek Fukkink zijn altijd op zoek naar talentvolle en gedreven vakmensen. De studenten kregen veel informatie van de verschillende bedrijven en konden via deze weg naar een mooie stageplek hengelen.

Aan het begin van de masterclass waren de studenten nog een beetje onzeker, vanwege de vele eisen die de bedrijven stellen. Je merkte dat deze onzekerheden gaandeweg afnamen, omdat bleek dat bedrijven gewoon studenten zoeken die enthousiast zijn over het vak en het leuk vinden om daar mee bezig te zijn. Dat zorgde ervoor dat een aantal jongeren na afloop gelijk op de bedrijven afstapten. Hopelijk komt er wat uit.

Leerzame en educatieve middag

Het was al met al een zeer leerzame en educatieve middag voor zowel de docenten als de studenten. Er was veel interesse te bespeuren. Ook de sprekers vonden het erg leerzaam en leuk. Dat bleek wel tijdens de afsluiting, waarbij alle aanwezigen met een hapje en een drankje nog een tijd hebben staan napraten over wat ze leuk vonden en wat ze geleerd hebben.

Waar ging het nu over in de Masterclass?

Bijna alle elektrische apparaten draaien op dit moment nog op wisselstroom. Hier moet verandering in komen als we het elektriciteitsnetwerk niet willen overbelasten met pieken. De opslag van duurzame energie en de overgang van wisselspanning naar gelijkspanning lost veel problemen op die er nu spelen.

Het verschil tussen wisselspanning en gelijkspanning is dat de spanning bij wisselspanning steeds van richting verandert en dat de spanning bij gelijkspanning altijd in dezelfde richting loopt. Energietransport door middel van gelijkspanning is een iets efficiëntere manier dan met wisselspanning. Dat komt door het skineffect* dat optreedt bij wisselstroom (*het verschijnsel dat in geleiders waarin wisselstroom loopt, de stroomdichtheid hoger wordt met het naderen van het oppervlak van de geleider.) Gelijkspanning is niet, zoals wisselspanning, eenvoudig om te zetten met een transformator, waardoor het gebruik ervan beperkt wordt tot lagere spanningen.


Partners