ONE IS OP DE HOOGTE VAN ONTWIKKELINGEN IN DE ENERGIESECTOR

Mooie voorbeelden van energiezuinige projecten

21 November 2017

VNAN-lid Clarence Rose had zich al jong voorgenomen om geen boekengeleerde te worden. Vanuit Berlijn kwam zij naar Nijmegen waar zij een opleiding volgde tot timmerman. Tijdens haar werk in de bouw ging de wegwerpcultuur haar al snel tegenstaan. Na een HBO-opleiding bouw en energie en een wereldreis besloot zij zich te specialiseren in energieneutraal bouwen. Met de kennis van het Passivhaus Institut ging ze aan de slag.

Samen met andere bouwers richtte Clarence Vereniging De Nieuwe Aanpak in de Bouw op, DNA, een netwerk voor regionale duurzame bouwgerelateerde bedrijven. Binnen haar bedrijf Azimut Bouwbureau adviseert zij over energieneutrale projecten. Als voorzitter van Stichting KERN zet zij zich landelijk in voor kennisverspreiding. Bijvoorbeeld hoe je gebouwen zo isoleert, luchtdicht maakt en voorziet van energiezuinige ventilatie en warmtebronnen dat ze 90% minder energie gebruiken, maar toch comfortabel en betaalbaar zijn.

Zij liet ons mooie voorbeelden van zeer energiezuinige projecten zien. Het was een geslaagde en interessante bijeenkomst in het Powerlab op Industriepark Kleefse Waard in Arnhem, waarin Oost-Nederland Energiek (ONE) is gevestigd. Programmadirecteur Jacqueline Bijlsma gaf uitleg over ONE en Desirée Kessels van Catering de Commanderie verraste ons met fantastische regionaal geproduceerde hapjes en drankjes.

Het Vrouwennetwerk Arnhem Nijmegen (VNAN) is een netwerk van professionele vrouwen in de Stadsregio Arnhem Nijmegen die elkaar helpen in hun loopbaan.


Partners