ONE IS OP DE HOOGTE VAN ONTWIKKELINGEN IN DE ENERGIESECTOR

Masterclass Warmte Koude Opslag bij Technovium groot succes

21 November 2017

Op 9 november jl. vond de Masterclass Warmte en Koude Opslag (WKO) plaats in het Technovium bij ROC Nijmegen. Deze masterclass werd georganiseerd door Oost Nederland Energiek (ONE) voor de 3 ROC’s (Graafschap College, Rijn IJssel, ROC Nijmegen), Excellente studenten en het bedrijfsleven.

De masterclass werd gegeven onder leiding van Alet van den Brink. Alet is werkzaam bij Kropman Installatietechniek als Ontwerper van Werktuigkundige Installaties met als specialisme WKO. Met veel passie nam Alet de 25 aanwezigen mee in de wereld van WKO’s. Er werd gestart met een algemene uitleg van bodemenergiesystemen en waarom deze technieken nodig zijn.

Bodemenergiesystemen worden toegepast, omdat fossiele brandstoffen eindig zijn, vervuilen en CO2 opleveren. Fossiele brandstoffen zorgen voor opwarming van de aarde, stijging van de zeespiegel, uitsterven van eco-systemen, enz. Door gebruik te maken van duurzame technieken zoals een WKO, dragen we bij aan het verminderen van fossiele brandstoffen en dus de CO2.

Vervolgens heeft Alet laten zien hoe belangrijk het is om te zorgen voor een goed gedimensioneerde en ingeregelde WKO. Mocht dit namelijk niet het geval zijn, dan zal de WKO niet naar behoren werken en uiteindelijk alsnog fossiele brandstoffen nodig hebben om te kunnen verwarmen en koelen, wat de duurzaamheid van de WKO niet ten goede komt.

 

Aansluitend heeft Alet de groep het Technovium mee ingenomen om de aanwezige WKO-installatie te laten zien die daar voor de verwarming en koeling zorgt. Met veel bewondering werd er gekeken naar de warmtewisselaar (TSA) en de grote luchtbehandelingsinstallatie.

Uit de reacties van de aanwezigen kunnen we afleiden dat de masterclass een groot succes was.


Partners