ONE IS OP DE HOOGTE VAN ONTWIKKELINGEN IN DE ENERGIESECTOR

Wim Vierwind Nieuwe manager PowerLab

26 Januari 2017

Per 1 januari 2017 is Wim Vierwind begonnen als PowerLab manager bij ONE. Het PowerLab is volop in ontwikkeling en het is Wim’s taak daar sturing aan te geven. Wie is Wim Vierwind en wat verwacht hij van zijn nieuwe opdracht? 

Dus Wim, wie ben je?

Die vraag valt voor mij altijd uiteen in tweeën. Hoe ziet de omgeving jou als persoon en wat is je vakinhoudelijke kennis en ervaring.

Deel 1: Ik ben een extravert persoon en sta erom bekend dat ik de zaken die ik aanpak ook afmaak. Ik sta positief in het leven en kan mensen enthousiasmeren om samen een doel te bereiken. Ik kom uit het kerkdorpje Loil (Didam) en woon nu met mijn vrouw Wilma in Duiven. Mijn zoon Kars is profvoetballer is bij FC Oss. In mijn vrije tijd bezoek ik dus voetbalwedstrijden en loop minstens 2 keer per week hard.

Deel 2: Ik heb na de LTS en MTS Bouwkunde gestudeerd op de HTS in Arnhem en vervolgens 10 jaar gewerkt bij architectenbureau’s en vastgoedontwikkelaars. Door de recessie in de jaren tachtig ben ik in het onderwijs terechtgekomen als leraar Bouwtechniek en bouwpastoor van de nieuwbouw. Ik kon uiteindelijk toch de verlokkingen van het bedrijfsleven niet weerstaan. Ik heb bijna 25 jaar voor Cofely/ENGIE gewerkt als Technische Beheerder van utiliteitsgebouwen en veel gedaan en gezien: De exploitatie van de eerste asielzoekcentra in opdracht van het COA, overnames van technische diensten zoals DSM, ABN AMRO, Delta Lloyd en het opzetten van technisch facilty management. Twee jaar geleden heb ik Cofely verlaten, heb een sabbatical jaar genomen en ben vervolgens voor mijzelf begonnen met een projectmanagement bureau op het gebied van integraal technisch beheer.

Waarom ben je PowerLab manager geworden?

Ik wil aan het eind van mijn loopbaan iets in het onderwijs doen en er aan bijdragen dat het onderwijs up-to-date is in de huidige stand van de techniek. Via mijn netwerk werd ik geattendeerd op een vacante functie van PowerLab manager bij ONE. In gesprek met Jacqueline Bijlsma klikte het eigenlijk meteen. Het bijwonen van een visiebijeenkomst over het PowerLab in oktober vorig jaar heeft mij over de streep getrokken. Het Powerlab maakt er werk van om de kloof tussen praktijkonderwijs en de installatiebedrijven enerzijds en de grote energietransitie-ontwikkelingen in de techniek anderzijds, te overbruggen. Daar wil ik aan meewerken!

Wat is jouw visie op het PowerLab?

Het PowerLab moet een ontmoetingsplaats worden voor leerlingen/studenten en het bedrijfsleven, waar ze kennis kunnen nemen van de laatste ontwikkelingen op het gebied van energievraagstukken. In het PowerLab gaan we de state-of-the-art techniek van producenten en leveranciers op dat gebied tonen. We geven hier straks ook instructies en cursussen voor bedrijfsleven en praktijkdocenten, in nauwe samenwerking met het Kennisportaal.

Welke ontwikkelingen kunnen we verwachten in het PowerLab en wat betekenen die ontwikkelingen voor het onderwijs en de branche?

Op korte termijn gaan we het PowerLab inrichten als ontmoetingsplaats. We willen dat alles rondom ONE zich daar gaat afspelen. Er komt een Smart Office en Smart House en we tonen daar innovatieve producten, systemen en installaties. De HAN richt er een testlab in, waar de werking van producten gemeten en geanalyseerd wordt. Om dit alles te realiseren komen er 3 werkgroepen met vertegenwoordigers uit het onderwijs, het bedrijfsleven en een student. Het PowerLab is een dynamische plek, producten worden dus continu gewisseld aan de hand van ontwikkelingen in de branche. Eind februari vindt de eerste cursus plaats; Thermodynamica, bedoeld voor zowel de branche als voor het onderwijzend personeel.

Als we je over 2 jaar vragen wat je bereikt hebt met het PowerLab, wat zou je dan willen antwoorden?

Dat er elke dag bedrijvigheid is. Dat er cursussen worden gegeven, steeds nieuwe producten worden geïnstalleerd, studenten bezig zijn proefopstellingen te testen en het onderwijzend personeel hun kennis komt verrijken…


Partners