ONE IS OP DE HOOGTE VAN ONTWIKKELINGEN IN DE ENERGIESECTOR

Inspirerend ‘Kijkje in de keuken’ van ROC Nijmegen

22 december 2016

Op woensdag 14 december gingen 20 docenten installatie- en elektrotechniek van de roc’s Rijn IJssel en Graafschap College op bezoek bij hun collega’s van ROC Nijmegen voor een kijkje in de keuken. Dit initiatief is onderdeel van de ONE professionaliseringskalender.

De docenten werden gastvrij ontvangen door Marleen Deuss, teammanager van de Technische. Zij nam iedereen direct mee de onderwijsvloer op. Studenten van de Technische legden daar de laatste hand aan vakantiehuisjes. Dit is een projectopdracht waar vijf weken aan gewerkt wordt in interdisciplinaire teams. Er vonden geanimeerde gesprekken plaats tussen de docenten en studenten. 

Bij terugkomst vertelde Marleen dat in De Technische het onderwijs en het bedrijfsleven nauw met elkaar samenwerken. Daarbij gaat het niet alleen om installatietechniek, maar ook om de opleidingen elektrotechniek, timmeren en schilderen. Dit zie je terug in het onderwijsconcept. De studenten van de verschillende opleidingen moeten regelmatig met elkaar samenwerken om hun lesopdrachten goed uit te kunnen voeren. Ook biedt het uitgebreide stagemogelijkheden. 

De opleiding is ingericht op niveau 2 en 3 Installeren (elektrotechnische èn werktuigkundige installaties) en Service & onderhoud. Alle studenten beginnen het eerste jaar in een BOL variant waarin zij vijf weken stage lopen en daarna vijf weken op school zitten (waarbinnen de helft theorie en de helft praktijk). Na dat jaar wordt bekeken of ze in de BOL blijven of doorstromen naar de BBL. Op deze manier biedt de Technische maatwerk. 

Hierna gaven Jan Klomp (teammanager BOL 4 middenkader engineering en metaal) en docent Theo Martens  uitleg over de BOL4 opleiding middenkader engineering. De aanwezige docenten van de andere roc’s toonden belangstelling voor de wijze waarop Nijmegen het onderwijs inricht en hoe er geëxamineerd wordt. De conclusie is dat het soms op het eigen onderwijs lijkt en soms verschillend is. Ook werd er lesmateriaal van de Technische bekeken, door Michel Jansen gepresenteerd. 

Er volgde nog een korte rondleiding door het gebouw, waaronder het Junior Technovium, waarna werd afgesloten met een hapje en een drankje. 

De aanwezige docenten gaven positieve feedback op de middag. “Het was lekker concreet en bruikbaar” volgens de docenten! Wel zouden ze na een eerste ‘snuffelronde’ bij elkaar graag de verdieping in willen over de lesstof en de inrichting van het onderwijs. Marleen moedigde de aanwezigen aan vooral materiaal met elkaar te delen!


Partners