ONE IS OP DE HOOGTE VAN ONTWIKKELINGEN IN DE ENERGIESECTOR

Graafschap College zet studenten aan het werk bij ARX lab!

09 Mei 2016

Het project ‘de duurzame werkplaats’ is één van de projecten die het Graafschap College aangaat in samenwerking met bedrijven uit de Achterhoekse regio. Ze doen het dit keer samen met het AOC uit Doetinchem en een aantal bedrijven in de bouw-, installatie- en groensector.

Het project wordt geleid door ARX architecten. Hoofddoel  bij ARX  is het doorvoeren van structurele verandering in de bouw. Dit vraagt uiteraard om verandering in het onderwijs en dat zien zij dan ook als één van hun taken. ARX labs heeft de voorbereiding gedaan met een aantal docenten van AOC en Graafschapcollege, bewustzijn vormde hierbij een belangrijk onderdeel. Maar uiteraard ook de praktische uitwerking.

‘De duurzame werkplaats’ is namelijk een grootschalig project waar maar liefst 45 studenten van ROC en AOC aan meewerken in de 3e week van april. Er wordt gewerkt vanuit het ARXlab in het buitengebied van Zelhem.

In het project ‘de duurzame werkplaats’ gaat het om integraal denken en daarmee samenwerken tussen de installatietechniek, bouw- en groensector. Duurzaamheid is het thema. Energietechniek en hergebruik staan centraal.  In een week tijd wordt er bij ARX lab, een bouwvallige schuur in een duurzaam huis gerenoveerd. En dat betekent voor de studenten ‘aan de slag’ samen met de praktijkbegeleiders en docenten.

In het ARX theater zitten de 45 studenten om 8.30 uur gespannen
te wachten op de start van de dag. Er volgt er een briefing,
geleid door Wilbert Elbers, directeur van ARX labs. Wat moet er
deze dag gebeuren? Waar moet op gelet worden? Veiligheid is
heel belangrijk en natuurlijk samenwerken en rekening houden
met elkaar. Maar ook netjes werken en voorzichtig omgaan met
materialen en machines is belangrijk.

Na afloop van de briefing gaan 4 groepen aan het werk. Niveau 2 en 3 studenten worden aangestuurd door niveau 4 studenten. Eén groep blijft achter. Zij volgen een workshop van architect en eigenaar ARX Alfonso Wolbert over het belang van duurzaamheid en alle aspecten die daarbij komen kijken, waarbij ook vormgeving wordt meegenomen.

De studenten verspreiden zich over het terrein. Er wordt gezaagd en gesjouwd, gebeld om materialen te bestellen en gegraven. En…natuurlijk druk overlegd met elkaar. Wie doet wat eerst en wat volgt daarna?

Een aantal bedrijven leveren gratis het werkmateriaal, waaronder de installatiebedrijven Wassink en Cremer, ook omdat zij het belang van dit project inzien. Maar de bedrijven leveren ook gedurende een hele week begeleiding en zelfs een werkplaats bij de bouwgroep van Campen, waar een geprefabte inbouwunit gemaakt wordt die later deze week in het duurzame huisje geplaatst zal worden. “Dat is toch fantastisch!”, aldus Wilbert.

Jan van Boekel, directeur Techniek bij Rijn IJssel, neemt ook een kijkje bij het project en laat zich voorlichten over de inhoud en opzet door Wilbert. Jan is enthousiast: “Ja, hier word ik warm van! Ik zie zeker mogelijkheden om zoiets ook in Arnhem plaats te laten vinden.”

Maar veel tijd heeft Wilbert niet. 45 Studenten is een flink aantal. Een studente heeft hem nodig. Zij moet het dak op en wil van Wilbert weten
of zij de juiste keuze maakt bij haar aanpak. En dus moet ook Wilbert aan
het werk!

Lees hier het interview met Anthony Raben, 3e jaars student aan het Graafschap College, Installatietechniek niveau 4.
Hij is één van de studenten die deelneemt aan dit project.

 

 


Partners