ONE IS OP DE HOOGTE VAN ONTWIKKELINGEN IN DE ENERGIESECTOR

Groot tekort techniekdocenten dreigt

17 April 2016

Veel MBO-scholen verwachten binnen vijf jaar een groot tekort aan techniekdocenten. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de MBO Raad.
Het tekort wordt vooral veroorzaakt doordat veel docenten de komende tijd met pensioen gaan zonder dat er vervangers klaar staan. In combinatie met groeiende studentenaantallen en een aantrekkende economische groei, dreigen de tekorten echt nijpend te worden. Een en ander blijft uit onderzoek dat de MBO Raad liet doen naar mogelijke tekorten aan docenten en instructeurs bij technische mbo-opleidingen.

ONE (waarin o.a. drie ROC ’s participeren) herkent genoemde problematiek. Samen met het Platform Technische Installatiebranche-Onderwijs Gelderland Overijssel (het Platform) gaat ONE wat aan dat tekort doen.

Docentenpool Technische Installatiebranche
De eerste focus van ONE en het Platform ligt op het werven en opleiden van een flexibele instructeurspool (met potentie tot doorgroei naar docent). Er zal gestart worden in september 2016 met een groep van 12 tot 15 deelnemers.

De potentiele deelnemers zijn in principe medewerkers die binnen de Technische Installatiebranche in Gelderland en Overijssel werkzaam zijn en die parttime inzetbaar willen zijn binnen het onderwijs. Het lijkt hen (aanvullend op hun werkzaamheden binnen het bedrijf) leuk en interessant om zich te verdiepen in bijvoorbeeld het:

  • overdragen van (technische) kennis, vaardigheden en attitudes
  • organiseren van scholingsactiviteiten
  • verzorgen van trainingen en cursussen
  • coachen van medewerkers
  • ontwikkelen van lesmateriaal
  • begeleiden van zelfstandig werken

De kandidaten beschikken over minimaal een technische opleiding op MBO-4 niveau (voorkeur HBO) en hebben een aantoonbaar HBO werk- en denkniveau. Men is gemotiveerd om in eerste instantie mee te lopen (stage) binnen het onderwijs en binnen andere leer- en opleidingsbedrijven, op meerdere scholen mee te kijken en in en later stadium gastlessen en workshops te verzorgen.

Kandidaten die meer informatie willen, kunnen contact opnemen met Hans Haring (h.haring@rbpi.nl).


Partners