ONE IS OP DE HOOGTE VAN ONTWIKKELINGEN IN DE ENERGIESECTOR

NIEUWS

ONE Duurzaam Door! bijeenkomst

01 April 2019
Op donderdag 11 april 2019 presenteren we ONE DUURZAAM DOOR! over de opbrengsten en de verduurzaming van Oost Nederland Energie(k). Komt u ook?
> Lees meer

Kennisdelingsbijeenkomst “Innoveren kun je leren”

18 Maart 2019
Op 14 mei 2019 vindt in Zwolle de jaarlijkse kennisbijeenkomst van OTIB / Techniek Nederland plaats voor de regio's Noord Nederland & Gelderland Overijssel met als thema "Innoveren kun je leren". Bedrijven en andere geïnteresseerden zijn van harte uitgenodigd om erbij te zijn!
> Lees meer

OTIB overtuigd partner in Het Kennisportaal Duurzame Bouw- en Installatietechniek

04 Maart 2019
OTIB is mede initiator van Het Kennisportaal Duurzame Bouw- en Installatietechniek en ondersteunt de doelen en activiteiten van het Kennisportaal van harte. Met het oog op de energietransitie onderstreept Otib de urgentie voor een portaal waar de bouw- en installatietechniek in één oogopslag zien welke actuele cursus- en opleidingsmogelijkheden er zijn voor energieneutraal bouwen. Maak kennis met het Kennisportaal!
> Lees meer

Kennisportaal van ONE breidt uit: cursusaanbod en leermiddelenbank

12 Februari 2019
De verduurzaming van Oost Nederland Energie(k) in het Kennisportaal gaat verder. Niet alleen is het cursusaanbod uitgebreid, er is nu ook een leermiddelenbank beschikbaar voor het onderwijs.
> Lees meer

SEECE zet zich in voor aardgasvrije woningen

07 Februari 2019
Alle Nederlandse woningen moeten vanaf 2050 klimaatneutraal zijn. Deze ambitie leidt tot een enorme opgave. Ons land kent in totaal 7,7 miljoen woningen, waarvan een groot deel aanpassingen nodig heeft. Huizen worden geïsoleerd, gasketels worden vervangen door warmtepompen en daken worden bedekt met zonnepanelen.
> Lees meer

Warmtepompcentrum Gelderland geopend

18 december 2018
Het eerste warmtepompcentrum in Gelderland is een feit. Monteurs & mbo-studenten leren in Didam om warmtepompen te plaatsen, te onderhouden en erover te adviseren.
> Lees meer

Terugblik werkconferentie Circulair & Klimaatneutraal MBO

18 december 2018
Ben jij er als betrokkene binnen het MBO klaar voor? Geef jij je studenten de competenties mee om bij te kunnen dragen aan de energietransitie en de circulaire economie? Dat waren de vragen die centraal stonden tijdens de landelijke ChecK MBO Conferentie op 11 december, georganiseerd door het MBO voor Morgen netwerk in samenwerking met het Technovium in Nijmegen.
> Lees meer

Nieuwe KEI opleiding bij ROC Nijmegen

18 december 2018
Binnen de Technische / ROC Nijmegen zijn ze dit jaar gestart met een nieuwe opleiding: een combinatie van Koeltechniek, Elektrotechniek en Installatietechniek; KEI dus! Bijzonder is dat het fundament in deze opleiding elektrotechniek blijft, maar daaromheen worden studenten breder opgeleid.
> Lees meer

Initiatieven lanceren die in het standaard aanbod worden opgenomen

04 december 2018
UNETO-VNI sprak met vier koplopers die op een succesvolle manier werk maken van meer instroom van vakmensen in de installatietechniek. Case 4: Jacqueline Bijlsma, Programmadirecteur Oost Nederland Energie(k) - ONE.
> Lees meer

Opening het Warmtepompcentrum Didam

13 November 2018
Op dinsdag 29 november opent hét warmtepompcentrum van Gelderland haar deuren in Didam bij Installatiewerk Nederland. Kom ook!
> Lees meer

ChecK MBO - Circulair en Klimaatneutraal MBO

08 November 2018
MBO docent, ben jij er klaar voor? Geef jij je studenten competenties mee om mee te werken aan de energietransitie en circulaire economie? Deel je kennis en ervaring, en leer van anderen tijdens de werkconferentie ChecK MBO – Circulair en Klimaatneutraal MBO op 11 december!
> Lees meer

Een blik in de toekomst op INNOVATE festival & Techniekdag Arnhem

24 Oktober 2018
Op Industriepark Kleefse Waard (IPKW) gingen zaterdag 6 oktober 2018 de deuren van tientallen bedrijven open en kon het diverse publiek, van alle leeftijden, zich op de INNOVATE Experience verwonderen over lifechanging innovaties. Voor de jongste bezoekers organiseerde Techniekdag Arnhem leuke en uitdagende activiteiten.
> Lees meer

Derde groep technici straks inzetbaar in beroepsonderwijs

17 Oktober 2018
Veel (v)mbo-scholen hebben een groot tekort aan techniekdocenten. Daarom is het van cruciaal belang het aantal techniekdocenten op peil te houden en zelfs uit te breiden. Vanuit de overheid en allerlei instanties wordt hier serieus op ingezet in diverse beleidsnota’s, maar de daadwerkelijke plannen dienen uit het werkveld te komen. Zo'n concreet plan, en inmiddels zelfs al voor de derde keer van start gegaan, is het Scholingstraject "Docenten- en instructeurspool Technische Installatiebranche Gelderland-Overijssel"
> Lees meer

De Hybride Docent in het mbo

09 Oktober 2018
Hybride docenten, nooit van gehoord? Er zijn in Nederland ruim 50.000 docenten die hun baan voor de klas combineren met een andere baan. Jorn de Booys is HRM Adviseur bij Rijn IJssel. Hoe kijken zij aan tegen het hybride docentschap?
> Lees meer

Onderwijs, bedrijfsleven en gemeenten gaan samen uitdaging energietransitie aan

08 Oktober 2018
Wil de energietransitie slagen, dan moet Nederland beschikken over voldoende én goed opgeleid vakpersoneel. Bedrijven en onderwijsinstellingen presenteerden hun gezamenlijke plannen daartoe onder de noemer ‘De Uitdaging’ aan staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Mona Keijzer tijdens de Werkconferentie Topsector Energie.
> Lees meer

Drukte op Techniekdag Nijmegen 2018

05 Oktober 2018
Zaterdag 29 september vond voor de tiende keer de Techniekdag plaats in en rond Technovium aan de Heyendaalseweg 98 in Nijmegen. Een educatief en geliefd uitje onder ouders en kinderen waar kinderen kennis konden maken met technische beroepen.
> Lees meer

Jaarverslag ONE 2017 - 2018

05 September 2018
Het derde jaar van Oost Nederland Energie(k) stond in het teken van het verstevigen van de samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven en het plukken van de vruchten van twee jaar intensieve samenwerking.
> Lees meer

MBO & HBO: Duurzaam samen leren

26 Juni 2018
Op 18 juni vond in het Powerlab van ONE een bijzondere sessie plaats over de samenwerking van het beroepsonderwijs in duurzame energieprojecten. Er is een gouden toekomst weggelegd voor HBO-ers en MBO-ers die willen (samen)werken in duurzame energie!
> Lees meer

Een toevallige ontmoeting leidt tot nieuwe leermiddelen

25 Juni 2018
Hoe mooi kracht van de locatie Powerlab, het organisatievermogen van ONE en de verbinding van masterclasses en excursies samenvallen wordt duidelijk als de toevallige vraag van een start-up ondernemer leidt tot nieuwe leermiddelen voor het MBO!
> Lees meer

GEZOCHT: DOCENT BOUWKUNDE

22 Juni 2018
Rijn IJssel zoekt een docent Bouwkunde met passie voor het vak en affiniteit met de studenten bouwkunde. Ben jij of ken jij iemand die aan dit profiel voldoet? Lees dan verder!
> Lees meer

Provincie Gelderland start Leve(n)lang Gelders Vakmanschap

13 Juni 2018
Op woensdag 23 mei is het gloednieuwe Gelderse samenwerkingsverband Leve(n)lang Gelders Vakmanschap stimulerend van start gegaan. Vakorganisaties, technische branches, O&O-fondsen, MBO- en HBO-onderwijs en de Provincie Gelderland participeren in een nieuw concept, bedoeld om de regionale Gelderse economie gericht te stimuleren en te verstevigen.
> Lees meer

GEZOCHT: DOCENTEN ELEKTRO- & INSTALLATIETECHNIEK

13 Juni 2018
ROC Nijmegen in samenwerking met De Technische is op zoek naar een inspirerende, bevlogen en kundige docent Installatietechniek en Elektrotechniek. Mensen die studenten willen helpen om succesvol te zijn in het leven door kwalitatief onderwijs te geven. Een combinatie met werken in het bedrijfsleven is mogelijk! Ben of ken jij zo iemand? Lees dan verder!
> Lees meer

Resultaten BuildUpSkills overgedragen aan onderwijs en bedrijfsleven

13 Juni 2018
Terugblikken, de balans opmaken, vooruitblikken en inspireren. Dit waren de ingrediënten van de interactieve BuildUpSkills-conferentie ‘Met nieuw vakmanschap energieneutraal bouwen en installeren’. Tijdens de op 5 juni in Amersfoort plaatsgevonden conferentie stonden de uitdagingen van de nieuwe Europese richtlijnen voor energieneutraal bouwen en installeren centraal. En in het bijzonder de manier waarop de hiervoor benodigde kennisinfrastructuur ook in de toekomst zo slim mogelijk kan worden ingericht.
> Lees meer

Katapultdag on tour: Succesfactoren voor docenten in PPS

12 Juni 2018
Op donderdag 7 juni bezocht ONE de Katapult – netwerk van publiek-private samenwerkingen in het beroepsonderwijs – bijeenkomst in Eindhoven met focus op de rol van docenten in het veranderende beroepsonderwijs.
> Lees meer

Rijk worden als warmtepompinstallateur

05 Juni 2018
Verspreid over drie dagen organiseerde ONE een excursie voor docenten en studenten naar warmtepompenspecialist Nathan in Duiven. Een unieke kans om rond te kijken en kennis op te doen over warmtepompen; waarom hebben we ze nodig en wat betekent dit voor de installatiebranche? Een verslag van de 2e excursie.
> Lees meer

StartupDelta Summit 2018 op IPKW succesvol

24 Mei 2018
Donderdag 19 april bezocht ONE het nationale congres ‘StartupDelta Summit 2018’ op IPKW. Ruim 2500 bezoekers kwamen deze dag bijeen om ideeën te delen en inspiratie op te doen. Prins Constantijn gaf het startschot voor dit ‘innovatiefestival’.
> Lees meer

Activiteiten DNA in de Bouw in Powerlab

17 Mei 2018
DNA in de bouw verzorgt verschillende excursies en exportbijeenkomsten in het Powerlab op IPKW met energetisch bouwen als uitgangspunt. Ook niet leden zijn welkom!
> Lees meer

Cursussen energetisch renoveren en bouwen in Powerlab

16 Mei 2018
Stichting KERN biedt diverse cursussen energetisch renoveren en bouwen aan in het Powerlab. Voor 2018 & 2019 staan Praktijkcursussen Energieneutraal bouwen en renoveren op het programma, zowel voor bouwkundigen als installateurs. Daarnaast vinden er cursussen rekenen met de nZEB-tool plaats.
> Lees meer

Doe mee! Denktank “Verduurzaming van de regio Gelderland” 

16 Mei 2018
Sneller verduurzamen in de regio Gelderland is mogelijk, maar een langer-termijn-denken en integrale aanpak van installatietechniek en bouwtechniek is nodig. Het idee is dan ook om een denktank op te zetten die zich inzet voor het oplossen van knelpunten die de installatiebranche tegenhoudt om energieneutraal te bouwen en renoveren.
> Lees meer

Studenten Saxion College bezoeken Powerlab met Qing

08 Mei 2018
Op woensdag 25 april bezoeken studenten van het Saxion College het Powerlab op IPKW om een kennissessie van Qing te volgen.
> Lees meer

KGO bevriest activiteiten per april 2018

25 April 2018
Kenniscentrum Gebouwde Omgeving (KGO)staakt haar werkzaamheden p[er april 2018. Sinds 2016 was KGO als platform actief voor het mkb met activiteiten binnen de bouw- en installatiebranche gericht op de energietransitie en het terugdringen van de CO2 uitstoot.
> Lees meer

ROC’s en AOC’s bundelen hun krachten voor de energietransitie

20 April 2018
Op dinsdag 17 april bekrachtigden 20 ROC’s en AOC’s samen met bedrijven de afspraak om voldoende en goed vakpersoneel op te leiden voor de energietransitie met het ondertekenen van hun manifest. Het landelijke mbo-programma ‘De Uitdaging’ voor klimaat en energie is gestart.
> Lees meer

Cursussen Kennisportaal - nog enkele plaatsen beschikbaar

16 April 2018
Het kennisportaal, partner van ONE, heeft nog een aantal laatste plaatsen beschikbaar voor cursussen die starten in april met de volgende onderwerpen: Waterzijdig inregelen CV-installaties Warmtepomp systemen en hybride warmtepomp PV-systemen plaatsen, aansluiten en meten Legionella preventie
> Lees meer

Duurzaamheidsmarkt in Junior technovium

09 April 2018
ONE stagairs Francesca & Elise bezochten de duurzaamheidsmarkt op woensdag 28 maart 2018. Tijdens deze markt werd de nieuwe werkplek Energie & Duurzaamheid in het Junior Technovium officieel geopend. Deze uitgebreide werkplek is speciaal ontworpen voor middelbare scholieren en mogelijk gemaakt door ONE en de Provincie Gelderland. Een beeldverslag.
> Lees meer

Opening werkplek Energie & Duurzaamheid bij Junior Technovium

09 April 2018
Tijdens de duurzaamheidmarkt op woensdag 28 maart werd de nieuwe werkplek Energie & Duurzaamheid in het Junior Technovium officieel geopend. Deze uitgebreide werkplek is speciaal ontworpen voor middelbare scholieren. Zij gaan ‘hands on’ meten en onderzoeken in het energielab.
> Lees meer

HAN studenten pitchen waterstofauto in Powerlab

29 Maart 2018
Op vrijdag 23 maart 2018 organiseerden studenten van HAN Hydromotive in samenwerking met de Gemeente Arnhem een pitch in het Powerlab op Industriepark Kleefse Waard. Met deze pitch willen de studenten een groter netwerk in Arnhem bouwen en de 'Waterstof stad Arnhem' nog méér promoten de regio!
> Lees meer

Masterclass Batterij-opslag Duurzame Energie

27 Maart 2018
Op 15 maart 2018 werd in het Powerlab van ONE de masterclass Batterij Opslag Duurzame Energie gegeven. Een masterclass waarbij experts op dit gebied ingingen op de ontwikkelingen rondom de overgang naar gelijkstroom, batterij-opslag en de gevolgen daarvan voor installateurs en elektrotechnici. Meer dan 60 enthousiaste studenten en docenten van ROC Nijmegen, Graafschap College (Doetinchem) en Rijn IJssel (Arnhem) kwamen de masterclass volgen. Fransesca Giesberts, stagair bij ONE, doet verslag.
> Lees meer

HAN Studenten werken in Powerlab aan bedrijfsopdrachten

15 Maart 2018
Studenten van de HAN werken momenteel in het Powerlab aan diverse bedrijfsopdrachten op het gebied van zonne-energie, detectieverwarming, groene watercontrole & energie-opslag. Elise Ter Burg, stagair bij ONE, heeft een kijkje genomen bij de studenten en ze ondervraagd over hun activiteiten.
> Lees meer

Onderwijs en bedrijfsleven bouwen samen aan de toekomst

05 Februari 2018
In de DRU in Ulft kwamen op 30 januari 2018 zo’n 100 vertegenwoordigers uit het onderwijs en bedrijfsleven bijeen om kennis en ervaringen uit te wisselen over de gebouwde omgeving van de toekomst. De bijeenkomst werd georganiseerd door het Graafschap College in samenwerking met ONE - Oost Nederland Energie(k).
> Lees meer

ONE organiseert Denktankdiner om verduurzaming in Gelderland te versnellen

01 Februari 2018
Technische Installatiebedrijven spelen een cruciale rol in het succes van de energietransitie. Door krachten te bundelen en kennis te delen over duurzame installatietechnieken kunnen we de overgang versoepelen en versnellen. Om op tafel te krijgen waar de knelpunten en kansen liggen organiseerde ONE op maandag 22 januari 2018 een inspirerend DenktankDiner voor een aantal toonaangevende installatiebedrijven uit de regio en het onderwijs.
> Lees meer

Arbeidsmarkt – Leven Lang Ontwikkelen in de Techniek

31 Januari 2018
Op donderdag 21 december 2017 boden Gelderse private en publieke partners in de techniek gedeputeerde Michiel Scheffer de intentieverklaring ‘Arbeidsmarkt – Leven Lang Ontwikkelen in de Techniek’ aan. Inzet is de arbeidsmarkt en het leven lang ontwikkelen in de technische branches in Gelderland te verbeteren. 
> Lees meer

ONE Excursie Eindhoven levert gastdocentschap en excursiemogelijkheid LAC voor studenten ROC’s

19 december 2017
Op dinsdag 12 december vertrekt een bus vol docenten en ‘excellente’ studenten van Graafschap College, ROC Nijmegen, Rijn IJssel en IW-AR naar Eindhoven. Er staat een mooie dag op het programma met interessante presentaties en een bezoek aan het LAC van Philips.
> Lees meer

Thema avond DNA: Luchtdicht plakken met beleidsmakers

28 November 2017
Op dinsdagavond 3 oktober vond een bijeenkomst van DNA plaats met als thema: ‘luchtdicht plakken met beleidsmakers’. Beleidsmakers werden praktisch aan het werk gezet en kregen inzicht in de gevolgen van kieren op de ventilatie.
> Lees meer

Energieneutraal bouwen: hoe vrouwen het verschil maken

28 November 2017
Op 13 november was het vrouwennetwerk Arnhem Nijmegen te gast in het Powerlab. Netwerklid Clarence Rose nam de aanwezigen mee op haar missie naar verduurzaming van de bouwwereld.
> Lees meer

Energy Cafe Powerlab: De integrale aanpak in de bouw

28 November 2017
Het Energy café van 16 november werd gehouden in het Powerlab op Industriepark Kleefse Waard en ging over het thema de integrale aanpak in de bouw. Er was vollop gelegenheid voor discussie en het onderwerp zorgde voor boeiende gesprekstof.
> Lees meer

Masterclass Warmte Koude Opslag bij Technovium groot succes

21 November 2017
Op 9 november jl. vond de Masterclass Warmte en Koude Opslag (WKO) plaats in het Technovium bij ROC Nijmegen. Deze masterclass werd door Oost Nederland Energiek (ONE) georganiseerd voor het Graafschap College, Rijn IJssel, ROC Nijmegen, Excellente studenten en het bedrijfsleven. Eén van de deelnemers doet verslag.
> Lees meer

Enthousiasmeren voor het installatievak

21 November 2017
Duurzaam Gebouwd heeft een mooi artikel geschreven over de ambities van het Powerlab om jongeren te enthousiasmeren voor het installatievak. Een interview met Jacqueline Bijlsma, programmadirecteur ONE & Wim Vierwind, Manager Powerlab.
> Lees meer

De saldering voorbij in het Powerlab

21 November 2017
Op 13 oktober 2017 vond in het Powerlab een bijeenkomst plaats van het HAN Lectoraat Meet- en Regeltechniek, met als thema 'De saldering voorbij' Een avond met veel discussie, maar ook consensus: Er moet op termijn een einde komen aan de salderingsregeling. Deze zet de betrouwbaarheid en betaalbaarheid van de energievoorziening onder druk.
> Lees meer

Mooie voorbeelden van energiezuinige projecten

21 November 2017
De Programmacommissie Vrouwennetwerk Arnhem-Nijmegen was te gast in het Powerlab op 13 november 2017. Een interessante lezing met mooie voorbeelden van energiezuinige projecten van Clarence Rose hield de aanwezigen geboeid tot het einde.
> Lees meer

Energy Café in Powerlab: De integrale aanpak in de bouw

31 Oktober 2017
Op donderdag 16 november van 16.00-18.00 uur organiseren we in het Powerlab een Energy Café met als thema: Integrale aanpak in de bouw.
> Lees meer

1e praktijopleidersdiploma's uitgereikt aan vakmensen in de TI branche

31 Oktober 2017
Tijdens de Praktijkopleidersdag Gelderland & Overijssel, op 28 september in Burgers Zoo in Arnhem, kregen zeven nieuwe praktijkopleiders het Pedagogisch Didactisch Diploma (PDD). Zij doorliepen succesvol het pilot scholingstraject in relatie tot een nieuwe docenten- en instructeurspool.
> Lees meer

Interview ONE voor Topsector Techniek

12 Oktober 2017
Topsector Techniek interviewde ONE over het Powerlab: studenten en bedrijven werken samen aan de energietransitie.
> Lees meer

Graafschap College start opleiding Smart Building

06 Oktober 2017
Per augustus 2017 is het Graafschap College gestart met twee gloednieuwe opleidingen: Middenkader Smart Building en Middenkader Smart Industry.
> Lees meer

Kennisatelier – Ontwerp het beroepsonderwijs van morgen

04 Oktober 2017
Platform Opleider2025 verbindt opleiders en praktijkbegeleiders in het mbo die samen dit mooie onderwijs vormgeven. Ecbo organiseert in samenwerking met Platform Opleider2025 dit Kennisatelier. Het biedt opleiders en praktijkbegeleiders tools en handvatten om ze te ondersteunen bij het ontwerpen van beroepsgericht onderwijs.
> Lees meer

DNA in de Bouw’ kiest voor Powerlab

01 Oktober 2017
Experts (DNA) komen dit (school)jaar op 16 avonden bijeen in het Powerlab om hun kennis te delen en te verrijken. DNA in de bouw staat voor De Nieuwe Aanpak, een kennisnetwerk van diverse organisaties die beseffen dat er een andere aanpak in de bouw nodig is, een integrale aanpak, om Nearly Zero Energy Building (nZEB) grootschalig uit te kunnen rollen. Carl Peter Goosen is oprichter van deze vereniging en directeur van BouwNext, gespecialiseerd in het begeleiden van integrale ontwerpprocessen in de bouw. Hij heeft een duidelijke visie waarbij het vooral draait om het waarom.
> Lees meer

Verslag BUS-seminar 7 september 2017

01 Oktober 2017
Op donderdag 7 september vond in Arnhem de zesde BuildUpSkills-bijeenkomst plaats. Dit keer in de vorm van een seminar in het Powerlab van Oost Nederland Energiek. Het seminar stond in het teken van het vakmanschap in de duurzaam gebouwde omgeving. Nieuwe ontwikkelingen en technieken vragen van dit vakmanschap immers nieuwe kennis.
> Lees meer

Jaarverslag ONE 2016 - 2017

11 Juli 2017
Er is veel gebeurd in het afgelopen jaar bij Oost Nederland Energie(k) en er staat nog meer op stapel! Met een functionerend Powerlab, succesvolle instroomactiviteiten en nieuwe partners beginnen we aan jaar drie!
> Lees meer

Eerste werkbijeenkomst Arnhem Energy Hotspot in Powerlab

09 Juli 2017
Arnhem als Energy Hotspot op de kaart zetten. Dat is het hoofddoel van de werkbijeenkomsten waar vertegenwoordigers van de Gemeente Arnhem, de Provincie Gelderland, IndustriePark Kleefse Waard, HAN / HVHL en Arnhems Buiten samenwerken aan een visie. Op 6 juli 2017 vond de eerste bijeenkomst plaats in het Powerlab op IPKW.
> Lees meer

Kennisportaal Gelderland van start

06 Juli 2017
Op 8 juni 2017 is het Kennisportaal Gelderland van start gegaan. Het Kennisportaal biedt duurzame opleidingen voor werkgevers en vakmensen in de bouw- en installatietechniek.
> Lees meer

Build Up Skills Seminar - 7 september 2017 in Powerlab

05 Juli 2017
Elkaar snel opvolgende technologische ontwikkelingen, nieuwe klantvragen en een steeds krapper wordende arbeidsmarkt. Stilstaan in de snel veranderende economische werkelijkheid is voor technische installatiebedrijven en bouwbedrijven geen optie. Investeren in het opleiden van deskundige en op de toekomst voorbereide vakmensen wél. Maak daarom óók werk van het technische vakmanschap van de 21e eeuw en neem in september deel aan het BuildUpSkills-seminar ‘Vakmanschap in de duurzaam gebouwde omgeving’!
> Lees meer

Powerlab presentatie: Blij met fysieke ruimte voor samenwerking

09 Juni 2017
Ruim 80 geïnteresseerden kwamen op donderdag 8 juni 2017 bijeen op IPKW in Arnhem voor de presentatie van Powerlab 73.0. Deze nieuwe, multifunctionele ruimte is een ontmoetings- en werkplaats voor studenten, werknemers én bedrijven. Een innovatieve plek waar zij gezamenlijk kunnen leren en werken aan nieuwe, duurzame technieken voor de bouw- en installatiebranche.
> Lees meer

Kijkje door de bril van de 21ste eeuw

24 April 2017
Op woensdag 19 april gingen docenten installatie- en elektrotechniek van de roc’s Rijn IJssel en Nijmegen op bezoek bij hun collega’s van het Graafschap College voor een kijkje in de keuken. Dit initiatief is onderdeel van de ONE professionaliseringskalender.
> Lees meer

Bezoek ONE aan Innovatieboulevard levert nieuwe inzichten

20 April 2017
Het inrichten van het PowerLab vraagt om inspiratie en creativiteit. Daarom bezochten vertegenwoordigers van One, PowerLab en de drie roc's op woensdag 12 mei de Innovatieboulevard tijdens Building Holland in Amsterdam. Leerzaam, verbindend en niet te vergeten leuk!
> Lees meer

Leven Lang Leren Krediet beschikbaar

24 Maart 2017
Vanaf 1 augustus 2017 gaat het leven lang lerenkrediet in. Dit is bedoeld voor iedereen tot 55 jaar oud die geen recht heeft op studiefinanciering.
> Lees meer

Techniekdag de Liemers - 28 oktober 2017

21 Maart 2017
De Techniekdag laat op een ludieke manier de boeiende wereld van bèta en techniek zien in alle sectoren. Jongeren en hun ouders kunnen meedoen aan interessante activiteiten en informatie krijgen over opleidingen en een toekomst in deze boeiende sector.
> Lees meer

BuildUpSkills werkconferentie 2017 in Powerlab

01 Maart 2017
Op woensdag 24 mei organiseert BuildUpSkillsNL in samenwerking met Oost Nederland Energiek de 6e BuildUpSkills werkconferentie met als thema: Werkconferentie ‘BuildUpSkillsNL in (uw) Bedrijf!?’. Zet deze datum alvast in uw agenda als u er bij wilt zijn.
> Lees meer

Training “Coalitievorming en samenwerking in Energieneutraal renoveren van particuliere woning

01 Maart 2017
SBRCURnet organiseert op diverse plaatsten in Nederland trainingen “Coalitievorming en samenwerking in Energieneutraal renoveren van particuliere woningen”. De training is bedoeld voor partners in Innovatieve Aanpak Coalities, die een Product/Markt Combinatie voor energieneutrale woningrenovatie aanbieden. Op dinsdag 14 maart staat deze training gepland in het PowerLab op IPKW in Arnhem.
> Lees meer

Scholingstraject "Docenten- en instructeurspool Technische Installatiebranche" helpt goede opleiding

27 Januari 2017
Veel mbo-scholen verwachten binnen vijf jaar een groot tekort aan techniekdocenten. Het is dus van cruciaal belang het aantal techniekdocenten op peil te houden en zelfs uit te breiden. Overheid en instanties zetten zwaar in op beleidsnota’s, maar het werkveld moet met concrete plannen komen. Zo'n plan, dat succesvol is gestart, is het Scholingstraject "Docenten- en Instructeurspool Technische Installatiebranche".
> Lees meer

Henny Harkema klaar bij ONE

26 Januari 2017
Ze was er vanaf het begin - twee jaar geleden - bij. Eerst om het plan voor ONE te schrijven en vervolgens als de motor achter het onderwijsdeel van Oost Nederland Energie(k). Haar voornaamste taak was om verbinding te leggen tussen de drie roc’s die betrokken zijn bij ONE. Concreet ging het daarbij om het opzetten en uitvoeren van de professionaliseringsagenda en het gezamenlijk ontwikkelen van keuzedelen. Per 1 januari 2017 houdt Henny Harkema zich met nieuwe projecten bezig. Hoe heeft ze haar tijd bij ONE ervaren? Wat waren haar verwachtingen, waar is ze trots op, hoe ziet ze verdere ontwikkelingen en wat heeft de toekomst in petto?
> Lees meer

Wim Vierwind Nieuwe manager PowerLab

26 Januari 2017
Per 1 januari 2017 is Wim Vierwind begonnen als PowerLab manager bij ONE. Het PowerLab is volop in ontwikkeling en het is Wim’s taak daar sturing aan te geven. Wie is Wim Vierwind en wat verwacht hij van zijn nieuwe opdracht?
> Lees meer

ONE participeert in Job Twinning Gelderland (JTG)

26 Januari 2017
Tijdens het Job Twinning traject Gelderland worden professionals uit het onderwijs gekoppeld aan professionals uit de sectoren Technische Installatiebranche, Smart Industry en Automotive. In het verlengde van reeds bestaande mogelijkheden voor gastlessen en bedrijfsopdrachten zorgt Job Twinning dus voor een kruisbestuiving tussen sectoren, waarbij zowel deelnemers als hun organisaties van en met elkaar leren. ONE is een van de uitvoerders in dit traject.
> Lees meer

Inspirerend ‘Kijkje in de keuken’ van ROC Nijmegen

22 december 2016
Op woensdag 14 december kwamen 20 docenten installatie- en elektrotechniek van de roc’s Rijn IJssel en Graafschap College op bezoek bij hun collega’s van ROC Nijmegen voor een kijkje in de keuken…
> Lees meer

Student Graafschap College winnaar van Collegetour!

12 december 2016
Student Tim Scholte van Graafschap College is winnaar van de College Tour die tijdens de Elektro vakbeurs in Hardenberg werd gehouden. Hij wint hiermee 3D brillen voor zijn hele klas!
> Lees meer

Volle ONE bus naar elektro-vakbeurs Collegetour in Hardenberg

08 december 2016
De ONE bus vol enthousiaste studenten en vakdocenten van Rijn IJssel, roc Nijmegen en Graafschap College vertrok op 29 november naar Hardenberg voor een College Tour bij de Elektro Vakbeurs. De bus was beschikbaar gesteld door Oost Nederland Energie(k) - ONE en de collegetour werd georganiseerd door OTIB, in samenwerking met de beursorganisatie en de samenwerkingspartners van het LoopbaanCentum.
> Lees meer

Inspirerende theatervoorstelling 'Nieuwe Vrienden'

28 November 2016
Het RxHoverleg sector Techniek* verwelkomde op 3 november een kleine honderd docenten en bedrijven bij de theatervoorstelling 'Nieuwe vrienden'.
> Lees meer

Kwartiermaker ONE - Johan van Wely, docent installatietechniek ROC Nijmegen

13 Oktober 2016
Johan van Wely's werkplek is de werkplaats van de opleidingen elektro- en installatietechniek in het Technovium, dé technische locatie van het ROC van Nijmegen. Zijn kantoor bevindt zich in het midden van de opleidingsvloer. Zo is er makkelijk, direct en nauw contact tussen de docenten en studenten. Hoe kijkt hij als kwartiermaker van ONE aan tegen duurzaamheid, de samenwerking van het onderwijs met het bedrijfsleven, de impact van innovaties op studenten en het enthousiasmeren van de toekomstige technici?
> Lees meer

Powerlab ingericht op de toekomst

13 Oktober 2016
Op dinsdag 11 oktober vond in de nog lege ruimte van Powerlab op Industrie Park Kleefse Waard een brainstormsessie plaats over de invulling van PowerLab. Een innovatieve plaats voor zowel studenten als werknemers uit het bedrijfsleven, maar ook voor docenten en kennispartners uit andere hoeken. Doel was de oplevering van een concrete visie op de inrichting van Powerlab.
> Lees meer

Terugblik TECHNIEKDAG Arnhem

13 Oktober 2016
1 oktober was het zover. De Techniekdag in Arnhem op Industriepark Kleefse Waard stond dit jaar in het teken van Ontwerpen en Ontdekken. Ruim 5000 bezoekers wisten de weg naar het Energy Business Park te vinden. Eenmaal daar aangekomen konden de bezoekers verder met de zonnetrein naar het gebouw van Powerlab van ONE, waar de stand van OTIB druk werd bezocht.
> Lees meer

7 vragen aan… Louis Hiddes, director Mijnwater b.v.

13 Oktober 2016
Mijnwater b.v. zet afvalwater uit de mijnen in Limburg om in energie. De directeur is Louis Hiddes, een MBO-er met een devies: al heb je 1000 papiertjes, je bent nooit uitgeleerd!
> Lees meer

Cursus Biomassagestookte installaties

13 Oktober 2016
Biomassagestookte installaties zijn een goed antwoord op de stijgende prijzen van aardgas en de wens om de energievoorziening te verduurzamen. Hoe werkt het principe van biomassagestookte installaties? Leer er alles over in de 2-daagse cursus van ISSO & Rijn IJssel op 2 & 3 november. Voor installatie adviseurs, installateurs en docenten.
> Lees meer

Creatieve Studenten van Rijn IJssel kleden PowerLab ONE aan

06 Oktober 2016
Het was een mooie opdracht voor de studenten Art & Design van Rijn IJssel: “Kleed de zichtlocaties van het nieuwe PowerLab op IPKW aan met aantrekkelijke visuals”. De docent en leerlingen hadden aan half woord genoeg. Met enthousiasme, flexibiliteit en professionaliteit werkte het team aan de opgave en op 27 september 2016 kreeg het PowerLab een nieuw aangezicht.
> Lees meer

Theatervoorstelling Nieuwe Vrienden

13 September 2016
RxH sector techniek (het overleg van de Gelderse roc's, Helicon, de HAN en de Hogeschool VHL) organiseert voor het tweede jaar op rij een mooie bijeenkomst voor mbo docenten installatietechniek en bouw.
> Lees meer

Jaarverslag ONE 2015 - 2016

13 September 2016
Het eerste jaar van Oost Nederland Energie(k) zit erop. Het jaar van de start, de eerste initiatieven, mooie samenwerkingen en beloftes voor de toekomst!
> Lees meer

ONE levert input voor eindrapport “Kwalitatieve impact energieakkoord op werkgelegenheid”

21 Juli 2016
In opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft Technopolis voor de Topsector Energie een onderzoek uitgevoerd naar de kwalitatieve impact van het Energieakkoord op werkgelegenheid.
> Lees meer

TIP: Nieuwe duurzaamheidslening voor energiebesparing en zonnepanelen

21 Juli 2016
Arnhemse woningeigenaren en verenigingen van eigenaren kunnen vanaf 1 juli 2016 opnieuw een duurzaamheidslening aanvragen voor energiebesparende maatregelen en de aanschaf van zonnepanelen tegen een aantrekkelijke rente.
> Lees meer

Unieke samenwerking tussen ROC Rijn IJssel en InstallatieWerk Achterhoek Rivierenland!

01 Juni 2016
ROC Rijn IJssel biedt in samenwerking met InstallatieWerk Achterhoek Rivierenland twee unieke opleidingen op niveau 4 aan, die studenten in staat stelt deze belangrijke grote stap in hun loopbaan te zetten.
> Lees meer

Partners